De voetbalcoach

Ik vergelijk mijn rol als dirigent regelmatig met de rol van een voetbalcoach. Het is eigenlijk heel simpel; de zangers moeten het werk doen, de muziek maken. Tegen koren die ik coach zeg ik altijd: ‘‘Zing voor je publiek, de dirigent kent het al!’’ Het zou toch wel apart zijn als de spits eerst nog even naar de coach kijkt om te checken of hij wel de goede kant op kopt…

Een goede dirigent zorgt ervoor dat niet alleen hij, maar ook de zangers ‘werken’, ook tijdens de repetitie. ‘The Intelligent Choir’, noemen ze dat in Denemarken. Een logisch streven, dat niet zo onrealistisch is als het voor sommigen lijkt. Sommige Nederlandse koren zijn namelijk best lui. De zangers wachten af en ‘doen alleen wat de meester zegt’. Maar bedenk eens hoeveel interessanter de muziek zal worden als alle zangers de verantwoordelijkheid zouden voelen die de dirigent draagt!

Een mooie oefening is de volgende; laat een groep zangers samen de melodie zingen en kies één zanger die de vrijheid krijgt om deze op haar/zijn manier in te vullen. De andere zangers schaduwen de ‘solist’ in kleur en in frasering. Zo kan die solist ervoor kiezen om een mooie dynamische lijn te maken, die niet alleen het publiek maar ook de andere zangers verrast. Of doordat hij/zij een mooie lichte kleur gebruikt, mengen de zangers beter dan ooit, in een poging deze solist te schaduwen. En dan komt het kippenvel! Ook bij amateurkoren werkt dit. Probeer het eens!

De dirigent leert de zangers zo zelf muziek te maken. Hij maakt ze actief, in plaats van volgend en passief. Het publiek kan zich identificeren met de zangers op het podium, de zangers maken muziek en krijgen de credits! En zoals de coach staat te springen in de dug-out, zo glundert de dirigent bij het applaus van het publiek.

Leave a Comment

0