Een nieuw arrangement

Ja! Nieuw repertoire! De zangers vinden het altijd leuk om ‘veel nieuwe nootjes te eten’. Een nieuw arrangement zorgt voor positieve energie in de groep. Hoe zal mijn partij zijn? Vinden de anderen het nieuwe arrangement ook leuk? Zal het klinken als het origineel of net even anders? Het is altijd een beetje spannend…

Als er tijdens een koorrepetitie wordt begonnen met een nieuw arrangement, is dat een belangrijk moment. Een moment waaraan sommige dirigenten misschien te makkelijk voorbij gaan. De koorleden wachten vol spanning op de woorden van de dirigent en de eerste momenten van muziek. Als deze introductie niet als fijn wordt ervaren, is die eerste indruk niet meer terug te draaien.

Er zijn verschillende manieren om met een nieuw arrangement te beginnen. Een leuke inleiding is een ‘pre-exercise’. Laat de zangers de bladmuziek nog even niet gebruiken, maar begin eens met een ritme-oefening of spel. Gebruik de ritmes uit het stuk. Spreek eerst een gedeelte uit het refrein. Of maak een inzingoefening, waarin je de toonsoort en akkoorden uit het eerste couplet gebruikt. Je kunt van alles verzinnen! De koorleden hebben dan achteraf pas door waarop de oefening gebaseerd was.

Uiteraard is het daarnaast belangrijk dat de dirigent, of een muziekcommissielid, het nieuwe repertoire presenteert aan het koor. Waarom zingen we het stuk? Waar gaat het over? Wat zijn de focuspunten? Zoek bijvoorbeeld eens een anekdote over de componist of de inhoud. Start eens met de melodie van het refrein! Of met dat ene tussenstukje dat zo leuk is. Het instuderen hoeft niet altijd te beginnen bij maat 1. Dan weet het koor al precies wat er komt. Verras je zangers, zodat de eerste indruk goed is. Dan blijft die ook goed!

Comments

Leave a Comment

0