Repertoirekeuze

De nieuwste hitsingle van Adele, die heerlijke Paul McCartney meezinger of toch dat mooie liedje van die onbekende singer-songwriter… Hoe kies je eigenlijk het repertoire voor jouw koor of vocal group? Een muziekcommissie, de koorleden laten stemmen, de dirigent de koers laten bepalen; ik heb al vele vormen van selecteren voorbij zien komen. Repertoirekeuze is een onderwerp dat veelbesproken is en waar alle koorleden wel een mening over hebben. Mijn mening is als volgt; wees origineel en zorg voor authenticiteit, zodat de koorleden trots zijn op hun uitvoering van een lied of arrangement! Als een groep zangers vol overtuiging en trots een optreden geeft, is het niet nodig om herkenbaar repertoire te kiezen dat je alleen ‘voor het publiek’ zingt. Verras je publiek eens met een grappige uitvoering van een bekend lied of een mooi arrangement van een onbekend werk. Denk eens na over wat de sterke punten zijn van jullie groep en leg daar de nadruk op. Vind je dat moeilijk? Luister naar het publiek!

Origineel zijn. Maar hoe dan? Zo, bijvoorbeeld:

– Kies er eens voor om een bepaalde lijn in een bestaand arrangement in te vullen als een solo en laat de rest van de stemgroep met anderen meezingen;
– Verwerk eens een onverwachte break in een lied, waarin je een stuk met bodysounds of improvisatie doet;
– Ondersteun je lied eens met een grappige choreografie;
– Voer een lied eens uit met een andere groove of feel.
– Laat eens een nummer naar keuze arrangeren op maat, met bijbehorende wensen.

Kortom; neem de tijd om te bedenken hoe je de repertoirelijst ‘eigen’ maakt. Een korte brainstorm met de zangers over dit onderwerp geeft ook inzichten.

Succes!

Comments
  • esther ter Steeg
    Beantwoorden

    Ziet er goed uit! Altijd fijn als er ”meegedacht” wordt vanuit dirigent of koor, zelfs muziekant.

Leave a Comment

0